Voluntariat per la Llengua

El passat 17 de maig, Diada de la Solidaritat a la UPF, la PUC va organitzar una presentació del programa Voluntariat per la Llengua, a càrrec de Marcel Pellejà. La xerrada va permetre fer-nos una idea de les qualitats d’aquest ambiciós projecte. Aprofitem aquest post per fer-vos un resum dels aspectes principals.

Des de l’any 2003 la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística impulsen conjuntament el programa Voluntariat per la Llengua. Aquesta iniciativa, que pretén promoure l’ús del català, posa en contacte catalanoparlants amb altres persones que, tenint-ne coneixements bàsics, necessitin practicar-lo. D’aquesta manera, persones que parlen habitualment català destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a poder-lo parlar d’una manera natural, en un context real i relaxat. L’únic requisit: poder oferir un compromís mínim d’una hora a la setmana, durant deu setmanes, a conversar en català.

Sovint aquelles persones vingudes de fora de Catalunya, no coneixen massa gent amb qui poder conversar en català, sobretot si fa poc que han arribat al nostre país. D’altra banda, moltes vegades, el seu aspecte físic els delata de manera que els altres, copsant que són estrangers, es dirigeixen a ells directament en castellà. A través del Voluntariat per la Llengua l’aprenent tindrà una oportunitat segura de practicar la llengua catalana fins a assolir prou fluïdesa, perdre la vergonya i agafar confiança en sí mateix.

Pel que fa a la tasca del voluntari, és important que aquest no faci de mestre. No ha d’ensenyar gramàtica ni corregir constantment tot allò que l’aprenent diu malament. El voluntari tan sols ha de saber mantenir una conversa en català, sobre qualsevol tema i a qualsevol lloc, de manera distesa i espontània: fent un cafè, passejant per Barcelona, visitant un museu o anant a veure una pel·lícula o una obra de teatre en català per comentar-la després.

Més enllà dels progressos en la parla, un dels aspectes més interessants del programa és el valor afegit que aporta. L’aprenentatge del català entre els nouvinguts contribueix a la supervivència de la llengua així com a la integració dels propis estrangers; a més, s’afavoreix l’intercanvi cultural entre persones de diferents orígens i, potser el més important, crea molt bones amistats.

Per a més informació, podeu consultar els següents vídeos:

Reportatge de Vilaweb

– Espot de VxL

 

Anuncis

0 Responses to “Voluntariat per la Llengua”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
Anuncis

%d bloggers like this: