Generalitat i universitats pacten exigir el coneixement del català a tots els professors

Segons informació recentment publicada per Televisió de Catalunya, el Govern de la Generalitat i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), han portat a terme un acord que pot suposar un canvi molt important en la situació que ocupa el català dins la docència universitària.

Aquesta iniciativa, que forma part d’un informe de 2004 de la Comissió de Política Lingüística del CIC, estableix que a partir d’ara els professors universitaris hauran d’acreditar nivell C de català per ser contractats de manera permanent. És a dir, que el coneixement del català passarà a ser un requisit previ per a tots els professors estrangers o de la resta de l’Estat que vulguin donar classes a les universitats de Catalunya. En el cas dels docents que actualment tenen un contracte temporal, la normativa estableix un període transitori d’un màxim de dos anys per acreditar aquest coneixement abans de ser contractats permanentment.

Un bon exemple n’és la Universitat de Girona, que des del 2005 exigeix als docents que acreditin el seu coneixement de català un cop contractats, pel qual els ofereixen tots els recursos formatius necessaris. Aquest pla lingüístic ha resultat tot un èxit, ja que ha permès que més de la meitat de la plantilla de professors contractats hagin pogut acreditar el coneixement de català en només un any de formació.

Tot i els exemples d’èxit, diverses universitats, entre les quals la Universitat Pompeu Fabra, s’han mostrat crítiques amb el conveni, al·legant principalment que pot suposar un fre a la captació de professionals internacionals.

Des de la PUC, volem mostrar la nostra disconformitat amb les declaracions fetes pel rector de la UPF, Josep Joan Moreso, i alhora recolzar fermament i amb plena convicció, les accions portades a terme pel Consell Interuniversitari i el Govern de la Generalitat.

Primerament, volem remarcar que aquesta nova normativa d’exigència lingüística no tancarà les portes a l’entrada de talents internacionals, ja que els especialistes reconeguts quedaran exclosos d’aquesta obligació. És a dir, l’acord preveu la contractació de personal molt específic sense que el nivell C sigui un impediment, i per tant, aquest conveni en cap moment anirà en detriment de la qualitat de l’ensenyament.

Per altra banda, si realment volem que el català sigui una llengua atractiva i moderna, aquesta ha d’ésser present en tots els àmbits acadèmics. No hem de caure en l’error de percebre la internacionalització com quelcom contraposat a l’ús de la llengua pròpia. En qualsevol país normal, la internacionalització és vista com un procés d’enriquiment i d’obertura al món, en el qual les societats aprenen de les altres, però també es mostren tal i com són. Nosaltres no pensem diferent. Ara bé, si per contrari, aquí la internacionalització ha de comportar la renúncia a la llengua pròpia, i en conseqüent a la nostra identitat, hauríem d’analitzar fins a quin punt aquest procés ens interessa.

A més a més, la universitat, com a administració pública dins del territori català, hauria de recolzar les decisions preses pel Govern que són de caràcter quasi unànime i respectar l’Estatut, portant a terme les mesures necessàries per tal de garantir i assegurar el català com a llengua vehicular dins les universitats catalanes.

Per últim, cal tenir present que les llengües són mitjans de comunicació que s’utilitzen si són útils i atractives, que s’han de “vendre” o, en cas contrari, desapareixen. Nosaltres volem que la nostra llengua es mantingui en una situació saludable, i per això aspirem a que els professionals docents que vinguin a Catalunya l’aprenguin. Si des del primer moment, excloem als nouvinguts aquesta possibilitat i els inculquem l’idea que per ells el català és una llengua innecessària, la marxa enrere serà molt difícil.

Anuncis

0 Responses to “Generalitat i universitats pacten exigir el coneixement del català a tots els professors”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
Anuncis

%d bloggers like this: