Els navegadors de la UPF trepitgen el català!

espanyolisme

Els ordinadors de la UPF són abans espanyols, anglesos, xinesos o francesos que catalans. I és que el Servei d’Informàtica de la UPF mostra un interès nul en la llengua catalana.

Prova d’això són els navegadors d’Internet que la UPF té instal·lats als seus ordinadors. Des de principis d’aquest curs el Mozilla Firefox (navegador de codi obert per excel·lència basat en el programari lliure) funciona amb irregularitat i no carrega del tot bé. Es dóna la circumstància que aquest navegador disposa de l’interfície (els menús) en llengua catalana i també té el català com a llengua predeterminada. Aquest mal funcionament ha provocat una renuncia per part de molts estudiants al Mozilla Firefox i per tant a poder navegar en català.

Molts hem passat a utilitzar el navegador de Microsoft: l’Internet Explorer. Aquí han començat els problemes. A part que aquest navegador té la interfície en castellà, té com a llengua predefinida el castellà. Teclejant a la barra d’adreces http://www.google.cat acaba resultant que s’accedeix al Google Español! A més a més, en la cerca de qualsevol cosa en un buscador, els resultats en català no són els primers sinó que ocupen posicions inferiors.

Configurar el navegador en català té una importància vital si volem assegurar que empreses com Google seguexin apostant per la nostra llengua.

Si bé el català mostra bona salut pel que fa a la producció de contingut a la xarxa i té uns alts índexs de pàgines webs en proporció al nombre de parlants, la no configuració dels navegadors en la nostra llengua comporta efectes nocius per la salut del català. I és que les empreses com ara Google fan estudis de mercat que determinen per quines llengües apostar tot utilitzant les dades sobre la configuració dels navegadors d’internet. En l’últim pla de foment del multilingüisme engegat pel Google, el català ocupava el lloc 38 pel que fa a l’idioma triat com a predefinit del navegador pels usuaris. Google va apostar fins la llengua 40 d’aquest rànquing.

La no-configuració dels navegadors en català per part de la UPF és un element més de la campanya bel·ligerant de menyspreu del govern de la UPF envers la llengua catalana.

Des de la PUC s’exigeix mitjançant un comunicat al Vicerectorat de Promoció Lingüística i al Servei d’Informàtica la preconfiguració del català als navegadors (tant a l’Internet Explorer com al Mozilla Firefox) de forma immediata.

Així mateix la PUC recorda públicament el compromís adoptat pel Servei d’Informàtica i transmès a través del Vicerectorat de Promoció Lingüística d’instal·lar les interfícies en llengua catalana en el Windows, l’Office i la resta de programari amb pedaç de llengua catalana abans de nadal.

Animem a tota la comunitat universitària a configurar els navegadors dels PC’s de la UPF en català. També podeu fer el mateix amb els personals si és que encara no ho heu fet! És molt fàcil i només porta uns segons:

  • Si feu servir l’Internet Explorer: eines (herramientas) > opcions d’Internet (opciones de Internet) > idiomes (idiomas) > afegir (añadir) > català

Un cop fet això cal posar el català a dalt de tot amb el botó corresponent (∆.)

  • Si feu useu el Mozilla Firefox V3: edita > preferències > continguts > llengües > afegir > català

Comunicat al Servei d’Informàtica i al Vicerectorat de Promoció Lingüística (en pdf)

Anuncis

0 Responses to “Els navegadors de la UPF trepitgen el català!”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
Anuncis

%d bloggers like this: