El Consell d’Europa valora el català a les Universitats

El Comitè d’Experts del Consell d’Europa en Llengües publica un informe periòdic sobre el  compliment a l’estat espanyol de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries, signada l’any 1992 per part de l’estat espanyol. En aquest informe es fa un repàs de la situació de les llengües cooficials de l’estat, i també s’analitzen llengües sense estatus legal en algunes comunitats autònomes. L’informe analitza el compliment de la Carta Europea mitjançant l’anàlisi per CCAA desglossat per temes sobre cada aspecte preveu l’articulat de la carta. El Comitè d’Experts de la UE determina el compliment per part de l’estat espanyol dels diversos apartats de la Carta de Llengües, sol·licita informació a les administracions i fa recomanacions.

Un dels apartats de l’informe analitza el compliment de la Carta Europea de Llengües Minoritàries en l’àmbit de l’ensenyament superior a Catalunya. La Carta demana als estats que promoguin les llengües minoritàries en l’educació superior, i considera que en el cas del català a Catalunya s’ha complert de “manera exemplar”. Destaca els punts següents:

  • Una mitjana del 60% de la docència global en les universitats catalanes és en català.
  • S’ha incrementat el percentatge d’estudiants que han utilitzat el català en les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) en els darrers anys.
  • Fa referència a la Llei d’Universitats de Catalunya. Destaca que la LUC (Llei 1/2003 de 19 de febrer de 2003) consagra el català com a llengua pròpia de les universitats de Catalunya. El Comitè d’Experts vol conèixer quins són els efectes d’aquesta llei en matèria de requisits lingüístics en la contractació de professorat.
  • Fan referència també a altres formes de promoció de la llengua catalana a la universitat: suport als serveis lingüístics, subvencions pel foment de l’autoaprenentatge, subvencions per a projectes i activitats de normalització lingüística, subvencions per a la publicació de llibres i manuals universitaris en llengua catalana, suport als estudis universitaris de llengua catalana.

Val a dir que el Comitè d’Experts elogia la normalització lingüística a les universitats catalanes, en comparació a altres universitats dels Països Catalans i l’estat espanyol. No obstant altres indicadors demostren que el català no està, ni molt menys, en la situació desitjable en les universitats catalanes, i des de la PUC continuarem treballant per la seva plena normalització.

Informe del Consell d’Europa en anglès (fitxer en format PDF)

Anuncis

0 Responses to “El Consell d’Europa valora el català a les Universitats”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
Anuncis

%d bloggers like this: