Entitats del país s’uneixen a favor del català a la universitat

La Plataforma Universitària pel Català (PUC) ha arrencat una campanya anomenada estudiantspelcatalà.cat amb l’objectiu d’assolir una plena normalització de la llengua catalana a les universitats. La PUC ha elaborat un manifest consensuat amb altres associacions d’estudiants, entitats de la societat civil i plataformes que exigeix el compliment de l’acord del CIC del 17 de juny passat per part de les universitats catalanes, on es posaven les bases per a l’exigència de l’acreditació d’un nivell de llengua catalana equivalent al C per la contractació de nou professorat fix.

En el manifest de la campanya s’exigeix el compliment de l’acord del Consell Interuniveritari de Catalunya del 17 de juny passat per part de totes les universitats catalanes. Aquest acord regula les bases per a l’exigència de l’acreditació d’un nivell de llengua catalana, equivalent al C, per la contractació de nou professorat docent i investigador de caràcter permanent. En aquest sentit, la PUC lamenta que només la UB i la UdG compleixen plenament l’acord, mentre que denuncia la situació de menyspreu envers aquest decret per part de l’equip de Govern de la UPF, i del seu rector, J. J. Moreso, en particular.


La PUC considera que els requisits de llengua catalana al professorat fix de nova contractació no són en cap cas un fre a la internacionalització de l’EEES, sinó un signe de normalitat.

El manifest, que compta amb el suport d’entitats com Òmnium Cultural o Plataforma per la Llengua o la Coordinadora d’Assemblees per la Llengua i, a més, també rep amb el suport de les associacions d’estudiants més representatives del país (Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, Estudiants en Acció i Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), preveu també la garantia del coneixement passiu de llengua catalana al professorat visitant i assistent que imparteixen classes en graus, i que surten reforçats amb els mètodes d’aprenentatge que implica Bolonya, mitjançant cursos bàsics i obligatoris de capacitació.

La PUC fa pal·lès en el manifest la necessitat de regular a nivell de cada universitat l’estàtus de cada llengua així com també l’elaboració de plans de llengües i reglament d’usos.

El manifest també preveu mesures per a l’extensió del català com cursos introductoris de llengua i cultura catalana per a estudiants estrangers, així com també la promoció dels serveis de llengües o el material didàctic i la investigació en la llengua, que segons la LUC, és la pròpia i d’ús preferent a les universitats del país.

La campanya Estudiantspelcatalà.cat i el Manifest es presentaran el proper dissabte 25 d’abril a Girona, en una Jornada que, sota el títol “Present i futur del català a la universitat”, aglutinarà a les entitats i experts en matèria de llengües en l’àmbit universitari.

Anuncis

0 Responses to “Entitats del país s’uneixen a favor del català a la universitat”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
Anuncis

%d bloggers like this: