Tots els ordinadors d’ús públic de la UPF portaran el català per defecte

La Plataforma Universitària pel Català ha estat treballant en els darrers anys juntament amb la Comissió de Política Lingüística del Consell d’Estudiants per l’ús normal de la llengua catalana a tots els ordinadors d’ús públic de la UPF, tal i com estableix des del 2000 la normativa interna. De fet, l’Acord de la Junta de Govern de 8 de març de 2000, en relació a la Regulació i foment de l’ús del català preveia ja que les eines informàtiques disposarien de la interfície en català sempre que aquesta estigués disponible (art 16.5 i 16.6).

Després d’anys de pressió i peticions del Claustre, el Servei d’Informàtica de la UPF va iniciar a principis de curs una prova pilot als ordinadors de la Biblioteca General del Campus de Ciutadella per tal de determinar si era viable generalitzar l’ús del català a tots els ordinadors de la UPF.

El Vicerectorat de Promoció Lingüística havia donat de temps fins a finals de gener per tal de determinar el funcionament de la versió catalana als 150 ordinadors amb el programari pilot. Avui, el Servei d’Informàtica i el Vicerectorat han valorat l’implementació del la interfície en català i han acordat:

  • La instal·lació del sistema operatiu Windows XP en català.
  • La instal·lació de Microsoft Office en català.
  • Internet Explorer amb interfície i llengua de navegació en català.
  • En la configuració regional i de llengua s’utilitzarà la llengua catalana.
  • Programari d’ús general com Firefox, Open Office o el Sistema Operatiu de Linux segurià essent en llengua catalana.
  • Es farà ús de la versió catalana en qualsevol programa d’ús general que disposi d’aquesta versió (exemple: PDF Creator).

Es treballa a dos grans terminis:

  • Ordinadors d’ús públic no destinats a docència: es culminarà la instal·lació del paquet abans de finals d’abril (això inclou ordinadors de les Biblioteques, CRAI’s i portàtils de lloguer de tots els Campus).
  • Ordinadors d’ús públic destinats a la docència: es culminarà la instal·lació del paquet abans de l’inici del curs vinent. Es fa una moratòria perquè les característiques d’aquests PC’s s’han pactat abans d’iniciar el curs acadèmic amb el PDI.

La PUC agraeix a tots els agents implicats en aquest procés (Servei d’Informàtica -en especial al de Ciutadella que va ser pioner amb les proves-, Vicerectorat de Promoció Lingüística i Gerència l’esforç realitzat en els darrers mesos per normalitzar aquesta situació.

Peticions de la PUC (en PDF)

0 Respostes to “Tots els ordinadors d’ús públic de la UPF portaran el català per defecte”



  1. Feu un comentari

Deixa un comentari