Eleccions al rectorat de la UPF

La Plataforma Universitària pel Català va fer públiques fa en el moment d’oficialització de l’única candidatura  (la de J.J. Moreso) les seves peticions pel que fa a política lingüística al candidat per la propera legislatura.

Per començar, ens agradaria contextualitzar aquestes eleccions amb una valoració del primer mandat del rector Moreso. És cert que hi ha hagut avenços, com han estat l’elaboració del Pla d’Acció pel Multilingüisme o l’any Pompeu Fabra, que valorem i considerem importants. No obstant, també hem de recordar que no s’ha complert amb les promeses electorals d’augmentar en un 5% les classes en català (al revés, en 5 anys el català ha disminuït prop d’un 10%) i de crear una càtedra de la llengua i cultura catalanes (confiem que aquesta acabi de concretar-se en un futur porper).

Durant la campanya, com la resta d’associacions, la Plataforma Universitària pel Català es va reunir amb el candidat  per tal de poder consensuar alguns objectius del seu proper mandat. A hores d’ara podem dir que el rector s’ha compromès a:

  • Assignar el català com a llengua per defecte en les assignatures dels estudis de grau on es desconeix el professor que l’impartirà o la llengua en què el professor la vol impartir. D’aquesta manera es garantiran els drets dels professors catalanoparlants a poder fer les classes en llengua catalana, ja que cap estudiant podrà al·legar desconeixement que aquella classe era susceptible a fer-se en llengua catalana.
  • Curs obligatori de llengua catalana (nivell de coneixements passius) en el marc del programa FIDU per a tot el professorat visitant no catalanoparlant, garantint el dret dels estudiants catalanoparlants a fer servir el català en les intervencions orals, les pràctiques i els exàmens.
  • Incentius econòmics pels professors no catalanoparlant que s’iniciïn a impartir docència en llengua catalana. Suport en la traducció i correcció de material didàctic.
  • S’estudiarà la manera per tal que el PDI fix de nova contractació hagi d’acreditar passat un termini un nivell de suficiència de llengua catalana.

Des de la PUC valorem positivament aquests compromisos. No obstant, també hem de lamentar que el rector no es pugui comprometre amb les següents polítiques que considerem essencials:

  • Compliment de l’acord del Consell Interuniversitari de Catalunya que estableix uns requisits lingüístics pel PDI fix de nova contractació.
  • Adjudicació i compra preferent a empreses que utilitzin la llengua catalana en l’etiquetatge (avui tenen aquest compromís totes les universitats del país a excepció de la UPF).
  • Implementació d’un pla en l’àmbit dels postgraus que garanteixi una presència normal de la llengua catalana i, sobretot, garanteixi els drets lingüístics dels catalanoparlants.

La Plataforma Universitària pel Català demana a tots els estudiants la màxima participació en el comicis, sigui quin sigui el vot que dipositin. La PUC opta assambleariament pel vot en blanc, fruit de la valoració del passat mandat, ja que els progressos envers la llengua catalana  han demostrat ser massa escassos i reclamem unes polítiques més compromeses amb la llengua. De totes maneres confiem que el Rector aposti en aquest mandat pel català i treballi a fons per tal de materialitzar els seus compromisos. Si és així, no cal dir que la PUC sempre hi serà per col·laborar en la defensa i promoció del català.

0 Respostes to “Eleccions al rectorat de la UPF”



  1. Feu un comentari

Deixa un comentari